12 Temmuz 2010 Pazartesi

İspanya Tarih Yazdı !


11 Haziran 2010 itibariyle Güney Afrika'nın ev sahipliğinde 19. Dünya Kupası başlamıştı. Ev sahibi takım G. Afrika açılış maçını oynamış, çokta güzel bir beraberlik almıştı. Ardından günde 3 maç, futbolseverlerin deyim yerindeyse gözlerini doyurmaya yetmişti. Harika giden bir Dünya Kupası ve 2 favorim vardı. (Şili'yi saymazsam) Arjantin ve İspanya. Avrupa kralını büyük oranda dillerine duyduğum beğeni ve ülke takımlarından Barcelona'ya olan hayranlığımdan dolayı destekliyordum. Arjantin ise malum. Maradona ve Messi. Dünya Kupası'nda en çok dikkatimi çeken ve " benim olmalı! " dediğim Jabulani ise baya bir tartışma konusu oldu. Yere sektiği zaman atışları zorlaştırıyor-kolaylaştırıyordu. Kaleciler için bir tuzaktı o! Ve tabii vuvuzela. Büyük bir renk kattı kupaya! Ama ne yazıkki benim hala vuvuzelam yok! :/
İşte o koskoca bir ayla birlikte 63 maç geride kalmış, 11 Temmuz akşamında 64. maç ile G. Afrika 2010 Dünya Kupası finale erdi. Biraz maçı hatırlayalım.

Sapsarı Bir Maçtı.
Güney Afrika'da yapılan 2010 Dünya Kupası'nda İspanya ile Hollanda final maçında karşı karşıya geldi. Johannesburg'daki 88 bin seyirci kapasiteli Soccer City Stadyumundaki karşılaşmayı, İngiliz hakem Howard Webb yönetti.
Karşılaşmaya iki takım da istekli başladı. Ve maç bir süre daha öyle gitti. Boğaların karşısına ilk kez hücum yapan ve pas trafiğini yıkmaya çalışan bir takım çıkınca, haliyle şaşırdılar. Birebir press yapan ve yakın oynayan Portakallar ne yaptılarsa maçı ellerinde tutmayı başaramadılar.


İlk 45, İkinci 45 ve toplamda 90 dakika golsüz eşitlikte tamamlandı. Hemen ardından uzatma dakikaları. İlk 15 dakikanında golsüz bitmesiyle herkeste "penaltı" beklentisi oluşmaya başladı. Ancak İspanya bu, kendini tehlikeye atar mı? En nihayetinde atmadı da. Kupanın başından beri iyi futbol oynamadığını düşündüğüm Inıesta devreye girdi ve tam 116. dakika da İspanya'nın final maçındaki ilk, 2010 Dünya Kupası'nın ise son golünü atmış 0ldu. İngiliz hakeminse, içten içe bu işe sevindiğini söylemeden geçemeyeceğim. hihi :)
Maçta Gösterilen Kartlar:
Sarı Kartlar: Dk. 15 Van Persie, Dk. 22 Van Bommel, Dk. 28 De Jong, Dk. 54 Van Bronckhorst, Dk. 57 Heitinga, Dk. 84 Robben, Dk. 110 Van Der Wiel, Dk. 117 Mathijsen (Hollanda); Dk. 17 Puyol, Dk. 23 Ramos, Dk. 67 Capdevilla, Dk. 117 Iniesta, Dk. 120 Xavi (İspanya)
Kırmızı Kart: Dk. 109 Heitinga (2. sarı karttan) (Hollanda)

Avrupa'nın En Büyüğüydü, Dünyanın da En Büyüğü Oldu !

Tam da bu dakikadan sonra Iniesta'nın attığı golle bütün İspanyollar ayaklandı. Sesimi dün geceki maçta kaybettim diyebilirim. Sanki kendi ülkemmişçesine ağladım üstelik kupayı alınca. Totemimiz de işte yaradı. Ah, dün geceki sevincimi anlatamam! Darısı Türkiyemizin başına (!)




İspanya Tarih Yazdı, İmza: Vicente Del Bosque
Dünya Kupası tarihinde ilk kez finale kalan İspanya, ilk kez kaldığı bu finalde de kupayı alma şerefine layık oldu! Büyük başarı! Del Bosque ve öğrencilerini yürekten kutluyorum.














Aslında çok da fazla söylenebilecek bir şey yok. İspanya hak etti ve kupayı aldı. Geride kalan bir ay, 64 maça bakacak olursak gerçekten göz zevkinin doruklarda olduğu bir Dünya Kupası idi. Güney Afrika'nın ellerine sağlık diyeceğim. Dilerim bir dahaki Dünya Kupalarını bizzat izlemeye gidebilirim. :)


Sayılarla Dünya Kupası
En hızlı gol: 3. dakikada Thomas Müller (Almanya-Arjantin maçı 4-0)
En çok gol atan takım: Almanya (16 gol)
En az gol yiyen takım: Portekiz ve İsviçre (1 gol)
Kendi kalesine atılan gol: 2
Gol olan penaltı: 9
Kaçan penaltı: 6
Gösterilen sarı kart: 258
Gösterilen kırmızı kart: 10
Dünya Kupası Ödülleri-
2010 Dünya Kupası'nda en iyi futbolcu seçilen Uruguaylı Diego Forlan 'Altın Top' ödülünün sahibi oldu.
'Altın Top' adayları arasında Forlan ile birlikte şu oyuncular bulunuyordu: Asamoah Gyan (Gana), Andres Iniesta (İspanya), David Villa (İspanya), Xavi (İspanya), Lionel Messi (Arjantin), Mesut Özil (Almanya), Bastian Schweinsteiger (Almanya), Arjen Robben (Hollanda) ve Wesley Sneijder (Hollanda).
FIFA'ya göre kupanın en iyi kalecisi İspanyol Iker Casillas oldu ve Altın Eldiven ödülüne layık görüldü.
*
Alman Thomas Müller de en yetenekli genç oyuncu seçildi. 2010 Dünya Kupası'nda gol kralına verilen Altın Ayakkabı ödülü, asist fazlasıyla 5 golü bulunan Alman Thomas Müller'in oldu.

İspanya Dünya Şampiyonluğu ile birlikte FIFA tarafından Fair Play ödülü ile ödüllendirildi. Vicente Del Bosque'nin öğrencileri toplamda 8 sarı kart görerek en centilmen takım oldular.







2010 Dünya Kupası Güney Afrika


Kupa boyunca öne çıkanlar beklendiği gibi başta hakemler, bekleneni veremeyen futbolcular oldu. Ardından yeni tanıştıklarımız tabii. Jabulani, Vuvuzela, Alman kahin ahtapot Paul, Shakira ile DK şarkısı Waka Waka vs.

Kısacası bir Dünya Kupası'nın daha sonuna geldik. Ve bundan kesinlikle eminim ki, harika bir 1 ay geçirdik. Ağladığım, sevinçten deliler gibi bağırdığım, küfürler ettiğim, hırçınlaştığım, izleyemediğim için bulunduğum alanda gün boyunca surat astığım, formalara, biralara, iddaa kuponlarına bonkörce para yatırdığım ve seyir zevkinin doruklarda olduğu bi dünya Kupasıydı. Dilerim gelecek seferkini, bizzat yerinden, Bebimle izleyebiliriz. :)

Ev sahipliğini Güney Afrika'nın yaptığı 2010 Dünya Kupası'nın final maçında şampiyon, Hollanda'yı Iniesta'nın 116. dakikada attığı golle 1-0 yenen İspanya oldu. Tarih yazdı ve üstüne bir de manşetlere oturdu. Ee ne diyelim, bunu zaten hak etmişti! Kupanın tadını çıkar İspanya!

Dünya Kupası resmi olarak bitmiş olabilir, ama daha onunla ilgili yazamadığım çok şey var! İlerleyen günlerde hepsini buradan okuyabileceksiniz!

Sevgiler, saygılar, futbol dolu günler!

Hasta la vista!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...